09 Mart 2012

"wer ar yu from"a "vıhere ar yu for" diyen öğrencilerim var benim



,


İnsanın bir doğurma sınır olmalı bence. Bir insan ne kadar üreyebilir bilemiyorum ama Şanlıurfa'ya geldiğimden beri bebeğe doydum resmen. Her yer bebek dolu oğlum. Acayip üreyen bir şehirde bir başına olmak tabii garip bir duygu ama ne bileyim bu kadar da ürenmez yani.
Mesela ben ilköğretimdeyim şimdi ve benim okulda 5 kardeş beraberce okuyan var. Sosyo ekonomik düzey çok düşük, işsizlik oranı çok fazla, işçilik ucuz. 
Örnekle açıklayalım; okullarda katkı payı altında saçma bir şey toplanır ve bunu da sınıf öğretmenleri yapar, bilirsiniz. Hıh şimdik burda o katkı payı 5 tl ve taksitli. Yani her hafta 25 kuruş getiren öğrenci bile var. Öğretmenler dilenci gibi, kim ne getirse kardır diye bakıyorlar.
Tabii çocukların çoğu fırında, pazarda falan çalışıyor; okuldan sonra çoğu işe gidiyor. 
9 yaşındaki çocuk ben evin en büyük erkeğiyim çalışmam gerek diyebiliyor mesela.
Şimdi tut sen bu çocuğa ödevini neden yapmadın de...
Bugün iki kardeş olan öğrencilerimle aynı otobüse binecektim. Nasılsınız derken işe gidiyoruz dediler. Biri 4'e biri 6'ya gidiyor. Okul çantaları ve önlükleriyle işe gidiyorlar. Sonra otobüs geldi, çocuk benden önce atladı otobüse benim de paramı vermiş. Belki benim kazandığımın onda birini kazanan çocuk paramı ödemeye kalkıyor! O kadar da gönlü geniş... Kıyamıyorum buradaki çocuklara. Kimileri çok arsız, saygısız ama bi çoğu da çok çaresiz. Sevgiye ve ilgiye açlar. 
1. sınıfta bali çeken öğrenciler de var.

Burda yerlere çok tükürüyorlar hacı. Yerler buz pisti gibi kaymaya elverişli. Affedersin fizik bilgisine de sahip olmalılar ki yüzeyi genişletmek için bir de ayaklarıyla sürtüyorlar. Onca şehir gezdim bu kadar tükürüklü bi memleket görmedim yeminle. Yürürken değişik figürler sergiliyorum yolda hop hop zıpla orda da var, burda da var gibi. 

Bir de Urfa insanı carpe diem insanı. O kadar rahatlar ki bi gör. Bi şey olacaksa böyle bi rahatlar he heee olur diyorlar. Yapınca da üstünkörü yapıyorlar. Ama komikler bu açıdan. 

Üst komşum benimle yaşıt ve üç çocuğu var. Arada bana bırakıyo, bebek de anasından ayrılınca durmuyo. Kafayı yiyorum artık eh piş koki miki falan gibi sesler çıkarıyorum ama anası alana kadar sekiz kez migren krizi geçiriyorum.

Bebekleri severdim ama burdaki bebek oranını görünce bi durup düşünmedim değil açıkçası. Antalya'da bebek olsa da bi oynaşsak derdim zaman zaman ama şimdi öyle bir özlemi bırak, yok mu konuşacak adam ühüüü diye dolanıyorum.

Konuşmalar zaten on numara beş yıldız. Otantik bir dil.

Tarihi açıdan zenginlikleri, gezilip görülecek yerleri çoook fazla. Hatta oldukça güzel bir şehir. 

Gelirken bir korku olsa da ben alıştım buraya ve garip ama çokça sevdim açıkçası.
Gelişmiş bir kent. Ulaşımda hiç problem yok mesela. Her yere en fazla 10 dak. da bi otobüs var. Antalya'da olmayan nimet buradaymış meğersem. 

Şubatta buraya çok fazla atama olmasından dolayı bir öğretmen yoğunluğu var. Batıdan gelen öğretmenler de birbirlerini bulunca direkt sevişelim mi ekiki diye dolaşmaktalar. İş güç buldular ya hemen sevgili arıyolar yemin ederim. Kadın erkek hepi bir.

Ev arkadaşım olmasa çok sıkılırdım burada çünkü konuşacak adam çok az. Mal öğretmen sayısı metrekarede beş bin civarında.

Kimseyle konuşmuyorum be bilog anla yani.
Öğretmenler odasında kaçak çay var onu da içemiyorum zaten..

Yalnızlar rıhtımındayım bi de kiralar çok pahalı.

O değil de öğretmenler çok cahil lan. Resmen mala bağladım burda. Nası dedim ya nası olur bu kadar...
Sınıf öğretmenleri çağdaşlaştırılsın kampanyası yapıcam yakında.

Sevgilerimle uzun oldu ama daha yeme içmeden bahsetmedim genşler...Pek yakında...

sit down!

gut mornik tiçır.

21 yorum:

Milena dedi ki...

isteyenin olmaz istemeyenin 10 çocuğu olur zaten:(o şartlarda bide ya..insanın içi acıyor resmen.ben hiç görmedim oraları ankaradan doğuya gidemeim görmek lazım şehirler kültürler çok güzel geliyor..Valla benim kuzen erzuruma gitti evlendi oralı biriyle ve orada kaldı..bilmiyorum artık:)

Baronvonplastik dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız. Başka dünyalardan notlar... Daha çok detay ve sıklık bekleriz.

Adsız dedi ki...

urfalı olmasan bile urfadan yazan bir blogger görmek ne güzel, sevindim :) tespitlerin çok yerinde, eksiği var fazlası yok. özellikle tükürük meselesi çok sinir bozucu, o tüküren insanların kafasını kaldırım taşlarına sürtüp kıvılcım çıkartasım geliyor ama bastırıyorum kendimi çünkü onlar çoğunlukta :D

Zamanın Seyyahı dedi ki...

Bossa'nın yazılarına başlayınca sonuna kadar okuyorum. Hem de hiç sıkılmadan. Kendisine yakın bir coğrafyada aynı mesleği icra etmekteyim. Benim de "Tuvalete gidebilir miyim?" yerine "Tulatebebilirmiyim? diyen öğrencilerim var yaa. Çok doğru tespitlerde bulunmuş. Başta sabahları kafayı döndürse de kaçak çaya zamanla alışacağını düşünüyorum.

Poliganum dedi ki...

aaaaaaaa atandın mııııı.çoook sevindiim ya hayırlı olsuun :)))) darısı başıma 2 sene sonra eheh :) urfa iyidir ya :)) bi kere gitmiştim urfaya.aynı anlattığın gibi valla.koptum okurken :)))

İrma dedi ki...

ben de oraya atanmak istiyoruuum belki mal öğretmen oranını düşürürüm. yorumcu burada kendini övdü:)
napim gideyim ders mi çalışayım çok güdülendim:)

Piyaztheoz dedi ki...

üstüne çay içtim bossa o denli güzel yazmışsın gene.
bu arada senden önce senin otobüs paranı ödeyen çocuk çok esaslı çocukmuş bak.
ve evet öğretmenlerimizin çoğundan samet büyük e yaz yavrum diyen öğretmeni gördükten sonra daha bir tiksinmiştim.
şu dünyada sevdiğim öğretmenlerin altıda birisin. B)

bossa nova dedi ki...

Milena, aynen öyle istemedikçe oluyo diyolar:D Gel sen buraya mutlaka. Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, Mardin buralar çok güzel şehirler. Gel bak insanlık ne göreceksin.



Baron von Plastik, arada yazayım diyorum burada çok fazla gözlem fırsatım oluyor zaten. Teşekkürler:)

bossa nova dedi ki...

men de boor, çoğunlukta oldukları net :D nefret ediyorum nefreeeet:)


Ali, kaçak çaya alışamadım gitti :S Bir de ıhlamur gibi bi kokusu var sabah sabah çekilmiyo. Öğrencilerimiz on numara:D Çok komikler:)

bossa nova dedi ki...

Poliganum, İçanadolu yerine tercihimdir güneydoğu. Haydi darısı başına yevrucuğumm gel sen buralara da bi hazzını al öğretmenliğin.


İrma, gel kiiiii burda daha 7000 açık varmış. Bu sene kesin gelirsin bence sen zaten. Gel de iki lafın belini kıralım:D



Oz, aslında daha sık yazasım var da inan yorgunluktan ölüyorum sabak 5.30 da kalktığımdan 10 da gözlerim kapanıyor akşam. Ne zamandır aklımda yazıcam cııık olmuyor:)
Oleey sevilen örtmen oldum beeen:)
Öğrencim candır. Kendisi aynı zamanda sınıf başkanı olduğundan kendisine başkan diyor herkes:) Sevimlinin sevimlisi..

bossa nova dedi ki...

Poliganum, İçanadolu yerine tercihimdir güneydoğu. Haydi darısı başına yevrucuğumm gel sen buralara da bi hazzını al öğretmenliğin.


İrma, gel kiiiii burda daha 7000 açık varmış. Bu sene kesin gelirsin bence sen zaten. Gel de iki lafın belini kıralım:D



Oz, aslında daha sık yazasım var da inan yorgunluktan ölüyorum sabak 5.30 da kalktığımdan 10 da gözlerim kapanıyor akşam. Ne zamandır aklımda yazıcam cııık olmuyor:)
Oleey sevilen örtmen oldum beeen:)
Öğrencim candır. Kendisi aynı zamanda sınıf başkanı olduğundan kendisine başkan diyor herkes:) Sevimlinin sevimlisi..

Culturella dedi ki...

çok güzel anlatmışsın bossa..kalemine sağlık :) kimbilir ne tatlıdır öğrencilerin..görmüş kadar olduk güzel betimlemelerinle..sınıf başkanını da yanaklarından öpesim geldi ya :)

bossa nova dedi ki...

GulsahElpe, teşekkür ederim. Evet genel anlamda öğrencilerim çok şeker fakat şu faktörü es geçmemek gerek ben yaramaz çocukları daha çok severim cidden çok haylazlar:D Gel bi öp bakalım bence hayır demez:D

Pink Freud dedi ki...

Mutlu olmana sevindim gerçekten ya :D dayım güneydoğuya gitmişti bir yıl baya nefret edip döndü.
Sen herkesi kendin gibi mi sandın çoğu öğretmen çok cahil bide bazıları bu yüzden zeki öğrencileri ezme çabasındalar özellikle anadolu fen liselerinde falan yetersiz kalıyorlar :D
Keşke benim öğretmenim olsaydın :(

bossa nova dedi ki...

Pink Freud, öperim kiii <3
o bahsettiğin öğretmenleri çok iyi biliyorum maalesef.
olaydım iyiydi bence de ama kısmet :D

Gürkan Genç dedi ki...

: ) Öğretmen hanum özlemişim yazılarını okumayı. Öğretmenler konusunda sana katılıyorum.

bossa nova dedi ki...

Arasıra bazı bazı gelsen bile gönlüm razı Gürkanum :)

La Loba dedi ki...

Ne acı ki o öğretmenler yetiştiriyorlar geleceğimizi. O bahsettiğin çocuklardan İstanbul'da o kadar çok var ki için parçalanır. O gariban çocuklar, o cehalet kokan öğretmenler burada da mevcut. Kendini geliştirmek deyince sadece vücut geliştirme anlayan zihniyeti kiksinler afedersin. Allahın danaları her yerdeler! Bu aralar çok sinirliyim herkese küfürmeye meyilliyim.

Yalnızlık iyidir. Kıymetini bil. Günün birinde etraf insan dolunca ararsın bu günleri söyleyeyim. Kaçıp gidesim var benim feci hallendim.

bossa nova dedi ki...

La Loba, bazı öğrenciler de öğrenmemek için çaba sarf ediyor resmen. Yorucu fakat yine de alıştım bu tempoya. Öğretmenler konusu derin mevzu be yevru...
Kaç gel bura derim ben? :)

La Loba dedi ki...

Bak gelirim elimde bavulla ama mail atabilirim. Sen gelene kadar beklerim terminalde. Minik kırmızı bir valizim var tanırsın hemen zaten :D

bossa nova dedi ki...

Kız cidden geeeel:)