30 Nisan 2011

Değiş tokuş: ashes to ashes


Muzicons.com


Yenilikler güzel olduğu kadar alışması zaman gerektiren bıdıcıklardır. Ev değiştirdim. Yeni ev, yeni bi hayat tarzı gerektirdi. Yeni ev, yeni oda, yeni düzen...


Ev değiştirmemin bir çok sebebi vardı elbet. Fakat bunu benden daha iyi açıklayan bir Kohlberg var. Kohlberg ahlak kuramında diyor ki; ahlak evrelerden oluşur ve bu evrelerden ikincisi "bireyselcilik, araçsal amaç, değiş tokuş" olarak adlandırılır ve ortalama 6-9 yaşları arasında bu evrededir birey. Kişiye göre doğru olan kurallara yalnızca birinin yakın çıkarına yaradığında uymadır. Adil olan eşit bir değiş tokuş, bir anlaşma, bir pazarlıktır. Eğer sen bir şey yapıyorsan ve bu benim işime yarıyorsa ben de sana karşılığında gerekeni yaparım ha sen bana benim işime yarayacak bir şey yapmıyorsan ben niye sana senin işine yarayanı yapayım. kişinin kendi gereksinme ve çıkarlarına hizmet etmesi pek bir fazla gördüğünüz gibi. 


Kişi olarak pek de bu tarz yaşama uygun biri değilim. Fazlaca paylaşımcı ve hesapsız yaşarım. Kafamda kuruşları düşünerek yaşayamam. Her şeyden karşılık beklemem ve her şeye karşılık vermem gerektiğini düşünmem ama benden beklenenleri az buçuk anlarım ve cevap vermeye çalışırım. 


İşte aynı evin içinde benle tamamen zıt belki de günümüz insanlığına oldukça yakın ama benim devrime oldukça uzak fikirlerin bulunması güç bir durumdu bana göre. 


22 yaşında 9 yaş insanı kafası bu Kohlberg'e göre. Bense bir ad veremiyorum. Etikete gerek yok. Uyum yoksa, huzur yoksa gidebilirsin. 


Zaten bu aralar duruyor olmak canımı çokça sıkıyordu. 


Arkadaşımın dediğine göre ben kokan bir odam varmış. Mutlu...



4 yorum:

eLmyra dedi ki...

e hayırlı olsun o zaman :) gülee güle otur ;)

bossa nova dedi ki...

teşekkürler efendim, çok naziksiniz;)

Gürkan Genç dedi ki...

:) hayırlı olsun bossa..

bossa nova dedi ki...

gürkan öperim;)